Laden

Levensbedreigende situatie? Bel altijd 112

Publiekscampagne ‘Spoedgeval? Kies de juiste zorg!’ gestart

Mensen die huisartsenspoedpost bellen (of 112), hebben die acute zorg niet altijd nodig voor hun kwaal. Met een publiekscampagne willen onder anderen huisartsen en de ambulancezorg in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid de druk op de spoedzorg in Nederland verlichten.

Doordat mensen soms toch gebruikmaken van zulke zorg terwijl die niet nodig is, ontstaan er langere wachttijden aan de telefoon en raakt deze zorg sneller overbelast.  Met name ouders met jonge kinderen, mantelzorgers, expats, toeristen en internationale studenten zoeken vaker dan gemiddeld contact met bijvoorbeeld 112 terwijl dat achteraf onnodig blijkt. De campagne moet mensen informeren over wanneer het bellen van het noodnummer echt nodig is, of wanneer bijvoorbeeld wachten tot een afspraak bij de huisarts volstaat.

Terug naar overzicht